Gastenboek


Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 34.203.225.78 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
3 berichten.
Gert schreef op 8 mei 2017:
MEI 2017 In 2016 al eens met Sjak meegevaren van Stavoren naar Lelystad samen met Louk, Niels, Harry en matroos Hans. Dit smaakte naar meer. Na het zeilen met Valken en een Taiwan klipper van mijn schoonouders is deze platbodem, klipper-getuigd wel even wat anders. De grootte van de zeilen en de krachten die daar bij komen kijken, geweldig. We hebben gezeild met Hans-Peter, Sabine, Christoph, Arndt, Willem. Elisabeth, Jan, Veronica en mezelf met Sjak en matroos Hans. Gestart in Stavoren, naar Kornwerderzand naar Oudeschild op Texel. Volgende dag weer terug met halve wind via Den Oever weer naar Stavoren. Met vol tuig incl klipperzeil en stagzeil. Prachtig. Zeehonden gezien en prachtige lepelaars. En de wens op het wad te zeilen is ook vervuld. Geweldig weekend met leuke anekdotes van Sjak en leerzame instructies van matroos Hans. Super. Volgend jaar weer. Gert
Marja Messemaker schreef op 19 april 2017:
Grandioos Paasweekend 2017 op de "Kaat" doorgebracht. Ondanks het feit dat dit paasweekend kouder was dan de Kerstdagen 2016 in Holland!! Het was perfect!!! Go Sjak en Renรฉe!!!En natuurlijk Hans!!!!!
Joke van Marion schreef op 19 april 2017:
Dit paasweekend met een hele leuke groep wezen 'paaszeilen', en voor het eerst meegemaakt hoe 'tot op het bod verkleumd zijn' voelt:-) Het was koรบd, met harde wind, maar gezeild dat we hebben!!! Was af en toe overweldigend, de kracht van de natuur, en het zeilen op zich, en ik ben een ervaring rijker zeg maar. Omdat ik het erg koud had s'nachts, en de eerste nacht slecht had geslapen daardoor, kreeg ik een extra dekbed van Sjak, en had die lieve Sanne, ons kokkie samen met Rene deze dagen, heel lief een kruik in mijn bed gelegd en toen ging het beter. Heb Zaterdags de lunch maar overgeslagen, en ik heb heel de dag mijn maag gevoeld:-) , zo wild was het water, we werden de hele tijd heen en weer gesmeten:-) We hebben nog een stop gemaakt in Volendam en dat was wel lekker, een stukje lopen met elkaar. En ach, zondags was het een stuk rustiger en hebben we lekker de hele dag gezeild, maar het was rustiger weer. Al heb ik een keer de zeilen staan strijken in een hagelbui, het was een avontuur en ik heb er van genoten. Dank de hele crew, en ik denk wel tot volgend jaar, als er geen gekke dingen gebeuren! Lieve gr Joke
Marijke, Oud & Nieuw Mercurius 2012/2013

Vlak voor de Kerst lees ik een advertentie dat er nog plaats is om met oud&nieuw mee te zeilen over de Waddenzee. Dit lijkt me wel wat: even uitwaaien op het wad. Een last-minute boeking dus. Maar alle papieren en informatie komen op tijd, met de post! Warme en waterdichte kleding inpakken en vertrek vanuit Harlingen haven.

Op de dag van aankomst krijgen we per sms uitgelegd dat het schip op een andere plaats ligt. De begroeting van Sjak als schipper en haar echtgenoot Renรฉ, die de catering voor zijn rekening neemt, is allerhartelijkst. De meeste gasten zijn al vaker meegeweest met Sjak. Ik ben รฉรฉn van de weinige nieuwelingen. De hutten zijn voorzien van een feestelijke namenlijst. De bedden zijn ook al opgemaakt, wat een service! Ook de uitgebreide menukaart belooft veel goeds. Nu het weer nog.

De vertrekdag begint wat grijs, toch breekt de bewolking. Af en toe krijgen we een buitje, dat levert prachtige wolkenluchten op. Tussendoor koffie en bij de lunch lekkere broodjes en soep. Er staat wind genoeg om grotendeels op de fok naar de haven van West-Terschelling te varen. We zijn niet de enige. Een gezellige drukte in de haven.

We klimmen over zes andere dekken heen om aan de wal te komen. Er wordt windkracht 9/10 verwacht de komende dag. Dus wel zo veilig om daar te blijven. Maar goed ook, zelfs รฉรฉn van de veerboten wordt uit de vaart genomen.

De volgende dag trotseren we de storm lopend door de duinen, het groene strand of in รฉรฉn van de cafeetjes in het dorp. Eรฉn van ons heeft zich vrijwillig aangemeld om beslag te maken en oliebollen te bakken. Met deze geur in je neus is het pas echt oudejaarsavond. Langzaam komt iedereen in feestoutfit op de glรผwein af. Intussen maakt Renรฉ een uitgebreid diner klaar. Hij weet met beperkte middelen zoveel lekkere dingen klaar te maken en blijkt een ware kok-kunstenaar. Dankzij of ondanks de kleine keuken zitten we de hele avond gezellig te eten en drinken. Het kan niet op.

Om twaalf uur aan dek om te toasten met champagne en de oliebollen. Vuurwerk kijken en nieuwjaarswensen wisselen. En wie er nog geen genoeg van heeft gaat nog even aan wal voor kroegentocht.

Toch zijn we allemaal op 1 januari om half tien weer present voor vertrek. Met de wind in de zeilen en de zon in het gezicht zijn we tegen drie uur ‘s middags weer in Harlingen.

Uitgezwaaid door Sjak en Renรฉ gaan we van boord. Tot een volgende keer!

lekker windje

samen trekkenveel tuigen in wedstrijdachterdekjannekerode boei

Arianne Jantje 2012

Op 28 april stapte ik aan boord van de Jantje in Enkhuizen. Alle andere gasten waren al aan boord en na een kort kennismakingspraatje van Marten en Marijntje stapte Sjak van boord en gooide ons los. Zij kon helaas niet mee. Renรฉ en Peter hebben onze magen elke dag goed gevuld met allerlei lekkernijen.

De 1e bestemming was IJmuiden: de zeilen gingen snel omhoog, en voor de Oranjesluizen namen we een sleepje zeescouts uit Antwerpen mee. De 2e dag ging de boegspriet richting Engeland, maar na 15 mijl schommelen en geen wind werd het doel Scheveningen in het donker. Na veel overleg met weerberichten en stromingen, zijn we afgezakt naar Hellevoetsluis, en de dagen daarna via Maassluis, Scheveningen, Amsterdam teruggevaren naar Enkhuizen.

We hebben alle dagen heerlijk gezeild langs de NL kust: mooie stranden maar ook industrie. Soms geen land in zicht. Samengevat: het was een geweldige zeilweek met heerlijk eten en gezellige mensen op een prachtig schip waar veel mensen naar keken als we zeilend de haven binnen kwamen. Sjakzeilreizen: graag volgend jaar weer organiseren. Wij boeken wel. Jij dan wel meegaan, hรจ.

Marlies, Herfstuitwaai 2011:

Geen punten ter verbetering. Blijf zoals je bent.

Christa & Johan, Herfstuitwaai 2011:

Het was een tof weekend Eugenie/Jantje 2011: Heerlijk gegeten, veel gezelligheid. Janjtje is een heel fijn schip. Het was super.

Nell, Sterrenweekend 2011:

gastvrij en uitstekende catering

wad bij avondsamen het anker slepenwedstrijdlunch wordt gemaakt

tjalken aan de horizon

Froukje, Schuimkoppen 2011:

Vrijdagavond, kennismaken met de crew, taak uitzoeken voor de komende dagen, wie komt er het dagverblijf binnenlopen? Al snel komen verhalen van vorig jaar op tafel en ontstaan leuke gesprekken met mensen die ik nog niet ken. Vroeg de kooi in om zaterdag fris en fruitig aan de start te kunnen staan. Gezellig met vijf dames in de hut, proberen we al onze bezittingen gescheiden te houden.

Na een heerlijk ontbijt en laatste berichtgeving kleden we ons warm aan en gaan aan dek voor de instructies. Op naar de start: de wind laat ons helaas iets in de steek en…ik kan er nog niet over uit: we gaan NIET naar Urk. Desondanks was het toch wel hard werken om de vaste onderdelen te volbrengen. Dan de lange tocht over de IJssel, terug naar het mooie Kampen. Genoeg tijd om de MOB-pop te maken, en even wat lekkers te gaan bakken voor iedereen: verjaardags-caken. Arianne en ik duiken het kombuis in.

Aangekomen in Kampen hebben we wel een borrel verdiend, en Saskia presenteert heerlijke borrelhapjes. Binnen ruikt het al heerlijk naar stamppot. Mmmm, een goed vullend diner. Lekker natafelen, en dan snel omkleden, opmaken voor kroegentocht in Kampen. Live-bands spelen; gezellige sfeer, lekker dansen en kletsen…en nog de klok verzetten.

Kort nachtje, en weer klaarmaken voor de 2e wedstrijd-dag.

Gelukkig een lekker zonnetje: naast gijpen, overstag gaan, zeilen bijzetten, is er ook tijd om te lounchen. Onze MOB-pop hebben we nog nooit zo snel gered(lees de frustatie in de vorige editie 2010)en toch…geen prijs. Daar is nog lang over nagepraat en volgens mij nog niet het laatste woord over gezegd. Rondjes varen om het IJssel-oog viel zwaar bij zo weinig wind. Na de prijsuitreiking: 4e van de 5 geworden, nemen we afscheid en gaat ieder weer zijns weegs.

Iedereen super bedankt voor de gezelligheid en teamwork.

Eugenie/Zeiltheoriemidweek 2010:

Veel te vroeg en beetje zenuwachtig kwam ik aan in Lelystad, want ja…de eerste keer zeilen.

De eerste dag, maandag, zijn we naar Urk gevaren. Het was even wennen, al die zeiltermen(marie, kluiver…)Ieder kreeg een taak, en door de uitleg viel het kwartje wel.

Volgende dag zeilend uit de haven vertrokken, echt schitterend is dat! Een heerlijke zeildag, en in de avond in Stavoren aangekomen. Het plan nog door te varen na het eten, als de wind zou draaien…de wind draaide niet. Daarom de volgende ochtend vroeg vertrekken. Lekker windje, zelfs 7,5 knopen aan snelheid gehaald, en via Den Oever het wad op. Plots de wind weg, en dobberen dus. Wel een paar zeehonden gezien. Die avond gingen we bij Kornwerd weer naar binnen, om in Makkum te overnachten. De volgende dag gingen we bijna in een rechte lijn naar Enkhuizen om het visroken te zien en te ruiken.

De laatste dag kwam in zicht, en in gezeldschap van een journaliste ging het terug naar Lelystad. Een borreltje op de behouden vaart, waarna we afscheid moesten nemen. Vijf heerlijke dagen met echt Nederlands weer(regen, wind, zonneschijn en prachtige luchten): ik kan echt zeggen dat ik veel geleerd heb. Praktijk zeilen, navigatie theorie, meteorologie, zeilen en knopen, maar bovenal erg gezellig aan boord. We hebben ook erg genoten van de geweldige verzorging en heerlijk eten door kokkies Sanne en Renรฉ. Ik ben nu besmet met het zeilvirus! Dit smaakt naar meer.

dreigende luchtankerkettingvol tuigmooie luchtmast met kloten

mooie lucht gezien doo het kluivernet

Heb je een bijdrage voor het gastenboek? Tekst en/of foto: email

Reacties zijn gesloten.