Het schip

Het schip

In 1905 liep de klipper Kaat Mossel van stapel bij scheepswerf Gebroeders de Boer te Lemmer, als tweemaster. Haar bouw, w.o. de spantafstand van 30cm is vermoedelijk zo opgezet dat de ruige Zuiderzee zonder problemen bevaren kon worden. Zij vervoerde, tot 1930, zeilend allerlei mogelijke vrachten. Na 1930 ging dit op de motor, en de masten gingen van boord tot 1972.
De (in de bruinevloot-wereld) bekende, helaas al te vroeg overleden Jan Bakker bracht haar terug onder zeil, als eerste drie-master. Maar de hoeveelheid masten bleek een handicap tijdens de diverse wedstrijden. Diverse aanpassingen werden uitgevoerd waardoor de Kaat Mossel bij de Klipperrace’s hoog eindigde, totdat collega’s nog snellere schepen in de vaart brachten.

Het schip is 28,00 meter lang en 5,50 meter breed. Het is een rank schip en daardoor is het in staat om hoge snelheden te bereiken. Met 240 vierkante meter  standaard zeiloppervlak(kluiver 28, fok 47, schoener 75, grootzeil 90) en nog eens een extra zeilgarderobe van 165 vierkante meter zeilt ze als een gracieuze „oude‟ dame.

De Kaat Mossel is volgens de laatste keuringseisen van het Ministerie van Inspectie, Leefomgeving en Transport gekeurd. Deze keuringen bevatten tuigage, het casco, de veiligheidsmiddelen, gaskeur, brandbluskeur en meggertest(elektra).

 

plattegrond Kaat Mossel

 

Waar komt de naam vandaan?

Kaat Mossel-de historische figuurWie was Kaat Mossel

Kaat Mossel is vernoemd naar de Rotterdamse mosselverkoopster Catharina Mulder(1723-1798). Haar bijnaam, Kaat Mossel, kreeg zij door haar ambt als keurvrouwe der mosselen. Kaat Mossel was zeer Oranjegezind en kreeg 10 jaar cel in 1785 voor het zingen van ‘Oranje Boven’, wat toen verboden was. Zij werd ook verdacht van het ophitsen van de Oranjegezinden tegen de Patriotten. 1787 komt ze met hulp van door haar advocaat uit het gevang en verkrijgt zelfs een schadevergoeding voor de uitgezeten tijd.

 

 

 

 

 

Techniek

De Kaat Mossel heeft naast een DAF 575 hoofdmotor, een Mitsubishi generator om indien nodig stroom te maken.
Het gehele schip wordt centraal verwarmd.
De watertanks hebben een capaciteit van in totaal 2400 liter.
In de dieseltank kan 600 liter.

Inventaris

De kombuis is voorzien van alle gemakken en het benodigde keuken- en eetgerei.
Er zijn een koelkast(246 liter) en een vriezer(100 liter).
Het gasfornuis is een grote 6-pitter met oven en stormrek. Tegenover het gasfornuis is een biertap ingebouwd. Biervaten zijn te bestellen.
Verder is er een kolen-bbq aanwezig, een stereo met cd-speler, boeken en een spelletjeskist.
Op verzoek kan gezorgd worden voor een beamer, een tv en dvd-speler.

Veiligheid

Voor zowel de meerdaagse- als voor dagtochten is er het vereiste aantal zwemvesten voorhanden.
Het schip voldoet aan alle keuringseisen en heeft uiteraard ook alle vereiste reddingsmiddelen en brandblusapparatuur aan boord.

 

Reacties zijn gesloten.